SAP oldali fejlesztés az EKAER szám igénylés automatizálására

A Techwave Hungary Zrt., mint SAP alapú ügyviteli rendszerek professzionális támogatója szeretné felhívni figyelmüket, hogy a 1629/2014. (XI. 6.) Korm. határozat alapján Magyarországon elkezdődött az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) bevezetése. A hatálybalépés dátuma 2015.01.01. Az első két hónap türelmi időszak lesz, március 1-e után azonban súlyos szankciókat helyeztek kilátásba.
A rendelkezéssel kapcsolatos részletes információk ITT találhatóak.

2015.03.09-i közleményünk:

A Techwave Hungary Zrt. SAP-EKAER megoldásának V2 verziója 2015.03.05-én megjelent. Az új upgrade csomag olyan törvényi megfelelőségi és kényelmi funkciókat tartalmaz amelyek a felhasználók számára megkönnyítik a program használatát. Ezek a következők:

 • VTSZ-ek kockázatos és normál osztályba sorolása
 • Limitfigyelés kockázatos és nem kockázatos termékekre érték és súly tekintetében.
 • Összevont EKAER szám képzése több szállítólevélre. Az összevonási kritériumok módosíthatók, ezáltal biztosítva a gyors alkalmazkodást a törvényi változásokhoz.
 • Intermodális szállítások kezelése
 • Felségjel kötelező töltése

Terveink szerint a V2 csomag továbbfejlesztésre kerül a törvénymódosításoknak megfelelően, ezek első része április 1-től lép érvénybe, a második része június 1-től. A V2 csomag díja tartalmazza azokat a következő upgradeket 2015 júniusig, amelyek a 2015. február 27-én megjelent törvénymódosítás követésére teszik alkalmassá a SAP-EKAER megoldást, melyhez az adott határidők napjával ismertté váló NAV-EKAER oldali változtatási igények tükrében készítjük el az újabb, már v3-as és v4-es transzportcsomagjainkat, melynek költségeiről a publikációt követően adunk tájékoztatást.

2015.04.09-i közleményünk:

A Techwave Hungary Zrt. SAP-EKAER megoldásának V3 verziója 2015.03.09-én megjelent, mely tartalmazza a 2015.04.01-én életbe lépett törvényi változásokat és egyéb kiegészítéseket:

 • Címzetti bejelentés: Kizárólag nem kockázatos termék belföldi viszonylatú szállítása esetén lehetővé válik a Címzett általi bejelentés. Az interfész kommunikációban külön mező szolgál a címzetti bejelentés jelölésére, amit belföld-belföld esetében kötelező megadni. Az SAP-ból ezt az adatot automatikusan küldjük a NAV felé az EKAER szám igénylésekor.
 • Módosítás indoklása: A bejelentőknek minden egyes adatmódosítás (pl. súly, érték, rendszám változása) alkalmával kötelezően meg kell adni a módosítás indokát. Az SAP-ban egy fejlesztett táblában lehet a módosítási indokokat megadni, akár többet is minden egyes módosítható adathoz. A program alapértelmezésben a táblázatban bejelölt “default” értéket veszi fel az EKAER szám módosításakor, de ez az ALV listában a felhasználó által még felülbírálható és új érték megadható.
 • Törlés indoklása: A bejelentőknek minden egyes megigényelt EKAER szám törlésekor kötelezően meg kell adni a törlés indokát.

Egyéb kiegészítések:

 • Csomagolóanyag súlyának megadása: Lehetővé tettük a kiszállítási illetve a beszállítási bizonylatban az össz bruttó súly megadását kg-ban (a kiszállítás/beszállítás csomagolóanyaggal növelt súlya), melyet a NAV felé EKAER szám igénylésekor illetve módosításkor a tételekre súlyarányosan leosztva küldünk.
 • Tétel típusok kizárása: Amennyiben nem szeretnénk a szállításban szereplő bizonyos tételtípusokat a NAV feladásban szerepeltetni, akkor azok kizárását a paramétertáblában egyszerűen megadhatjuk a tételtípus beírásával, onnantól kezdve ezek a tételtípusok nem kerülnek bele a feladásba EKAER szám igénylésekor illetve módosításakor.
 • Import esetén eltérő lerakodási cím: Lehetőség van Import esetén un. Bérraktárba való szállításra is, mindössze a Lerakodási pont partnerszerepet kell ehhez felvenni a beszállítási bizonylatban.

2015.07.01-i közleményünk:

A Techwave Hungary Zrt. 2015.06.15-vel kiadta az SAP-EKAER megoldásának V4 verzióját, mely tartalmában megfelel a 2015. Június 1-vel, és 2015. Július 1-vel hatályba lépő törvényi változásoknak, előírásoknak. Ezek listája a jobb oldali verzió történetben olvasható. A V4-es csomag a V3 csomagot upgrade-eli meg, azaz a V4 működéséhez szükséges hogy minden korábbi verzió telepítve legyen! Ugyanakkor ezzel egyidőben Techwave Hungary Zrt. lezárja a korábbi verziók elérhetőségét, s a továbbiakban már csak a v4-es verzió elérhetőségét biztosítja. Ügyfeleink a V4 szoftvert és a kiegészített dokumentációkat az eddigi gyakorlatnak megfelelően letölthetik ügyfélportálunkról a v4-es licenc megvásárlását követően.

2015.07.15-i közleményünk:
A NAV a Virgo Kft.-vel közösen 2015. július 6-án publikálta, hogy 2015. augusztus 15-vel a jelenlegi Virgo interfész felületet lecseréli, és csak az új 1.9-es Virgo felület lesz használható. A Techwave Hungary Zrt. a publikációra való megfelelésként 2015. július 20-án kiadja az SAP-EKAER megoldás v5-ös verzióját, mely már alkalmas lesz az új Virgo felület verzió kezelésére.

A Techwave Hungary Zrt. SAP-EKAER megoldása minden SAP ügyfél számára elérhető!

Cégünk mindent megtesz, hogy ügyfelei, illetve a SAP rendszert használó vállalatok a törvényi elvárásnak időben meg tudjanak felelni. Ennek érdekében végrehajtottuk a szükséges SAP oldali fejlesztéseket, mely segítségével az EKAER szám igénylése mind értékesítés, mind az import beszerzés esetén automatizálható. A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a rendelkezés következtében extrém mértékben megnövekedett ügyféloldali adminisztrációs terheken enyhíteni lehessen. Mivel a megoldás egy tisztán SAP fejlesztés, ezért semmilyen köztes lépésre nincs szükség, mint pl. riportgenerálás, kézi XML küldés vagy harmadik fél szolgáltatásának igénybe vétele.

A programcsomagot, amely standard SAP transport file-okból áll, nem csak a Techwave Hungary Zrt. ügyfelei számára tettük elérhetővé, hanem teljes technikai és felhasználói dokumentációval együtt megvételre felkínáljuk a rendelettel érintett minden magyarországi székhelyű, SAP rendszert használó vállalat számára.

Új érdeklődők az info@techwave.hu email címen vagy a lap alján található regisztrációs mezők kitöltésével igényelhetnek komplett árajánlatot magyar és angol nyelven

AZ SAP-EKAER megoldás működése:

Miután a felhasználó a fuvarral kapcsolatos minden adatot az SAP rendszer megfelelő moduljában rögzített, az EKAER szám igénylési tranzakció az SAP-EKAER megoldásból on-line indítható. A tranzakciót indító gomb lenyomása után azonnal megérkezik a generált EKAER számmal a válasz a NAV-tól, automatikusan letárolódik az SAP rendszerben, és igénytől függően nyomtatáskor megjelenik az adott fuvarokmányon. Az igénylésen kívül lehetőség van az EKAER számok módosítására, törlésére, lezárására és riportálására is! A megoldás kezeli a fuvarszervezéssel vagy a nélkül indított kiszállításokat is.

Kérjük tekintse meg HD minőségű demo videónkat!

Mivel a megoldás egy tisztán SAP fejlesztés, ezért semmilyen köztes lépésre nincs szükség, mint pl. riportgenerálás, kézi XML küldés vagy harmadik fél szolgáltatásának igénybe vétele, ahogyan az alábbi ábra szemlélteti:

A megoldásunk képes multinacionális környezetben is működni. Természetesen figyelembe kell venni az adaptáció során a helyi sajátosságokat. A felhasználói felület magyar és angol nyelven is elérhető.

A Techwave Hungary SAP-EKAER megoldás dokumentációja

A fejlesztett rendszer teljes dokumentációval kerül átadásra a felhasználó vállalatoknak. Az alábbi táblázat tartalmazza a dokumentációk listáját, melyből a felhasználói kézikönyvet letölthetővé tettük annak érdekében, hogy a program működésére vonatkozó kérdéseket megválaszoljuk.

 Documentum/File

 HostLogic_EKAER_Felhasznaloi_kezikonyv_HU

 HostLogic_EKAER_User_guide_EN

HostLogic_EKAER_Technikai_beallitasok_HU

HostLogic_EKAER_Technical_settings_EN

HostLogic_EKAER_Beallitasi_segedlet_HU

HostLogic_EKAER_Configuration_guide_EN

HostLogic_EKAER_Fejlesztoi_segedlet_HU

HostLogic_EKAER_Developer_Guide_EN

HostLogic_EKAER_Adat_mapping_segedlet_HU

HostLogic_EKAER_Data_mapping_guide_EN

HostLogic_EAKER_import_sequence

HostLogic_EKAER_Osszefoglalo_HU

HostLogic_EKAER_Summary_EN

HL_EKAER.SAR

Tartalom

Felhasználói leírás

User manual

SAP Bázis tanácsadó számára készült, az előfeltételek technikai beállításához szükséges leírás

Technical settings documentation for SAP basis consultants to fulfill the prerequisits

Konfigurációs beállítási segédlet SAP tanácsadók számára

Configuration guide for SAP application consultants

Fejlesztési specifikáció segédlet ABAP fejlesztők számára

Development specification guide for ABAP developers

Adat összerendelés segédlet az adatgyűjtő program módosításához

Data mapping description for modifying data collection program

Transport order description document

Dokumentáció összefoglaló

Summary of the documentation

SAP transport file for main program

Nyelv

HU

EN

HU

EN

HU

EN

HU

EN

HU

EN

EN

HU

EN

EN

Oldalak

75

71

25

25

136

132

14

15

92

94

1

3

3

 Documentum/File  Tartalom  Nyelv  Oldalak
 HostLogic_EKAER_Felhasznaloi_kezikonyv_HU  Felhasználói leírás  HU  75
 HostLogic_EKAER_User_guide_EN  User manual  EN  71
 HostLogic_EKAER_Technikai_beallitasok_HU  SAP Bázis tanácsadó számára készült, az előfeltételek technikai beállításához szükséges leírás  HU  25
 HostLogic_EKAER_Technical_settings_EN  Technical settings documentation for SAP basis consultants to fulfill the prerequisits  EN  25
 HostLogic_EKAER_Beallitasi_segedlet_HU  Konfigurációs beállítási segédlet SAP tanácsadók számára  HU  136
 HostLogic_EKAER_Configuration_guide_EN  Configuration guide for SAP application consultants  EN  132
 HostLogic_EKAER_Fejlesztoi_segedlet_HU  Fejlesztési specifikáció segédlet ABAP fejlesztők számára  HU  14
 HostLogic_EKAER_Developer_Guide_EN  Development specification guide for ABAP developers  EN  15
 HostLogic_EKAER_Adat_mapping_segedlet_HU  Adat összerendelés segédlet az adatgyűjtő program módosításához  HU  92
 HostLogic_EKAER_Data_mapping_guide_EN  Data mapping description for modifying data collection program  EN  94
 HostLogic_EAKER_import_sequence  Transport order description document  EN  1
 HostLogic_EKAER_Osszefoglalo_HU  Dokumentáció összefoglaló  HU  3
 HostLogic_EKAER_Summary_EN  Summary of the documentation  EN  3
 HL_EKAER.SAR  SAP transport file for main program  EN

Amennyiben megoldásunk Önt is érdekli, kérjük ezt az alábbi adatok megadásával jelezze felénk, munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.