3,5 milliárd vállalati folyamatmenedzsmentre

By 2008, May 8Hírek

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kiírása szerint május 5-e és június 9-e között lehet pályázatokat benyújtani vállalati folyamatmenedzsment kialakításának uniós támogatására. A lehívható összeg idén több mint 3,5 milliárd forint. A szigorú feltételek és a pályázati pontrendszer bonyolultsága miatt tavaly a pályázók ötöde nyert csupán. Szakértők szerint ennek oka, hogy a pályázatok elkészítésébe kevesen vonnak be ebben jártas tanácsadócégeket.

Tavaly a vállalati folyamatmenedzsment támogatására jelentkezők mindössze 20 százaléka felelt meg a pályázati követelményeknek és nyert uniós forrást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kkv-szektor szereplői számára fontos szempont és erős ösztönző, ha fejlesztéseikbe pályázati pénzeket is be tudnak vonni – mondta az SAP egyik legnagyobb hazai forgalmazója, a HostLogic Kft. értékesítési igazgatója. Molnár Attila hozzátette, hogy az ügyfelek nagy része szkeptikus a pályázatok tekintetében, amelynek oka főleg a kiszámíthatatlan, fél-egy éves elbírálási idő és a restriktív, szigorú elbírálási feltételek, melyeknek kevés cég felel meg. Ezt jelzi az is, hogy a 2007-ben lehívható 2,015 milliárd forintból idén március végéig adminisztratív és egyéb hiányosságok miatt mindössze 980 milliót fizettek ki.

Ennek ellenére több sikeres projekt bizonyítja, hogy érdemes egy ilyen beruházásnál uniós támogatást is igénybe venni. Az idén mintegy 3,6 milliárd forintnyi uniós pénzt lehet lehívni vállalati folyamatmenedzsment bevezetésének támogatására, a pályázatok május 5. és június 9. között adhatók le. Az informatikai beruházáshoz − jellemzően vállalatirányítási (ERP), üzleti intelligencia (BI), vagy ügyfélrendszerek (CRM) létrehozásához − akkor érdemes uniós forrás után nézni, ha a cég mindenképpen kiépítené a rendszert, és a pályázati pénz ezt megkönnyítheti.
Ha egy vállalkozás pályázati pénz bevonásán gondolkodik, mindenképp célszerű pályázati tanácsadással foglalkozó szolgáltatóhoz fordulnia − hangsúlyozta Kovács Árpád Endre, a Szent István Egyetem Információgazdálkodási Tanszékének vezetője. Az ilyen vállalatok munkatársai rövid idő alatt nagyon pontosan fel tudják mérni, hogy az adott kiíráshoz tartozó pontrendszerben a pályázó milyen esélyekkel indul. Fontos továbbá, hogy ezt a pontszámot bizonyos keretek között – a projekt bevállalt terjedelmének függvényében – emelni, optimalizálni lehet.

Természetesen a cégre vonatkozó tények adottak, de a projekt mérete, a hozzá kapcsolódó információk szakszerűsége, a pályázati anyag körültekintő, maradéktalan összeállítása sokat nyom a latban. Egy ilyen tanácsadó, illetve az, hogy az ügyfél előzetesen megméri magát, rengeteg felesleges munkától kíméli meg a pályázót, függetlenül attól, hogy az elképzelés végül uniós pénzből valósul-e meg.

Leave a Reply