Bizakodók az ERP szállítók

By 2008, January 30Hírek

A vállalatirányítási szoftverek gyártói, forgalmazói bizakodva tekintenek az előttük álló évre. Bíznak az uniós pályázatok beindulásában, az ország gazdasági helyzetének stabilizálódásában, ám tudják, a piac szereplői közötti verseny éleződni fog

A múlt év elején a Napi Gazdaság hasábjain azt prognosztizáltuk, hogy a vállalatirányítási rendszerek iránti kereslet 2007-ben a kormányzati megszorító intézkedések hatására nem csökken, hanem nő. A vállalatok hatékonyságra és modernizációra törekvése egyre erősebb, a nehéz piaci körülmények kikényszerítik a fejlesztéseket. Előrejelzésünk beigazolódott, 2007-ben nőtt a bevezetést igénylő cégek száma – mondta Görbics Zoltán, az SAP legnagyobb hazai forgalmazója, a HostLogic Kft. ügyvezető igazgatója. A kormányzati intézkedések ugyanakkor hátráltatták is a vállalatok döntési folyamatait, visszavetették a cégeket. Ebben jelentős szerepet játszottak az uniós pályázatok terén tapasztalt bizonytalanságok.

Az uniós források helyzete tavaly rendkívül hektikusan változott: a pályázatok elmaradtak, várható indulásaik elhúzódtak, vagy más feltételekkel írták ki. Tulajdonképpen a pályázatok – ha minden jól megy – idén lendülhetnek be igazán, ami 30-40 százalékos ERP-forgalmat indukálhat. Tavaly a HostLogic által bevezetett SAP-rendszerek nagyjából 20-30 százalékához tudtak csak az ügyfelek uniós vagy kormányzati forrást bevonni (2006-ban ez az arány 40 százalékos volt). A tapasztalatok szerint a vállalatirányítási rendszer bevezetését választók ma már nem az uniós forrás elnyerésétől teszik függővé beruházásaikat, az inkább csak ösztönző szerepet játszik.

A cikk itt folytatódik

Napi Informatika, 2008. január (12-14. oldal)

Leave a Reply