Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt. (ELMA) - SAP esettanulmány

By 2008, February 2CasestudyHU

Az egyre élesedő piaci verseny, és az egyre igényesebb minőségi és folyamatszervezési elvárások miatt az Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt-t (ELMA) arra az elhatározásra jutott, hogy folyamatait, piaci helyzetét informatikai hátterének erősítésével, a Hostlogic Kft. által bevezetett, az SAP All-in-One rendszeren alapuló Smart Enterprise megoldással erősíti.

Az informatikai cég saját fejlesztésű SAP-változata nem csak gyorsabbá, hatékonyabbá tette az eddigi munkát, de pontosságával és folyamatszemléletével olyan lehetőségeket is megnyitott a Hey-Ho gyártója előtt, melyekre a korábbi rendszerek használata mellett gondolni sem lehetett.A vállalat folyamatosan növekvő mérete, az éles piaci verseny, valamint az egyre igényesebb minőségi és folyamatszervezési elvárások miatt az ELMA kinőtte két korábbi informatikai rendszerét, illetve azok már nem voltak képesek megfelelő hatékonysággal támogatni a vállalat fejlődését. A társaság ezért hosszas mérlegelés után az SAP vállalatirányítási rendszerének igénybevételéről határozott. A kiválasztott beszállító, a HostLogic Kft. lett, amely az SAP All-in-One rendszeren alapuló, általa kifejlesztett Smart Enterprise megoldást vezette be.
A bevezetés során az egyik legnagyobb kihívást az okozta, hogy a korábbi kereskedelmi kontrollingra létrehozott szoftver más feladatstruktúrára, az SAP-tól valamelyest eltérő gondolkodásra, algoritmusra épült. A több konzultációs napot igénybevevő egyeztetés során azonban sikerült az ELMA Zrt. által elvárt feladatokra felkészíteni a rendszert. Ráadásul a korábbi megoldással szemben az SAP-ban az adatfrissítés bizonylatkészítéskor azonnal megtörténik, így a kereskedelemnek mindig naprakész, pontos információk állnak rendelkezésére. A másik nagy munkát a pénzügyi rendszer feladatainak SAP-ban való megjelenítése jelentette, hiszen azok felépítése adatminősége is eltért, ám a siker végül maradéktalan lett.
A bevezetés óta már világosan látszanak a rendszer előnyei: a legfontosabbnak azt tekinti a cégvezetés, hogy a rendszer használata révén az alkalmazottak munkája fegyelmezettebb és szervezettebb lett, a vállalat irányítását végző vezetők munkájának hatékonyságát, gyorsaságát komoly mértékben támogatja. Sok manuális munkafolyamatot kivált a rendszer, a termelés tervezésének folyamata a beszerzéstől a raktározáson át egészen az értékesítésig gördülékenyebbé vált.
Az SAP alkalmazása tehát nem csak gyorsabbá, hatékonyabbá tette az eddigi munkát, de éppen pontosságával, tervezésben nyújtott segítségével és folyamatszemléletével olyan lehetőségeket is megnyitott a Hey-Ho gyártója előtt, melyekre a korábbi rendszerek használata mellett gondolni sem lehetett.

Leave a Reply