Kétféle modell a piacon

By July 20, 2001Hírek

Egyre ismertebb az informatikai fogyasztók között az alkalmazásszolgáltatók (ASP-k) működési modellje. Az ASP-piacon két nagy alkalmazási csoport különböztethető meg, a kereskedelmi és az üzleti alkalmazások csoportja – melyek közül az utóbbiakat ismertetjük.

Az alkalmazásszolgáltatók fogalma egyre többször fordul elő az informatikai témájú értekezésekben, sőt kijelenthető, hogy az informatika fogyasztói közül is egyre többen ismerik meg ezt a modellt. Az ágazat evolúciójának megfelelően az informatikai megoldások belső tulajdonságairól a hangsúly egyre inkább a felhasználhatóság felé mozdul el. Az ASP-piacon két nagy alkalmazási csoport különböztethető meg: a kereskedelmi és az üzleti alkalmazások csoportja – állítja Molnár Attila, a HostLogic Kft. szakértője.

Az üzleti alkalmazásoknak nagy múltra visszatekintő, horizontálisan tagolt, sokszereplős piacuk van. Az itt kínált megoldásokat számtalan ismérv alapján lehet csoportosítani, a leginkább elfogadottá vált felosztás szerint léteznek ERP, CRM, B2B, eCommerce, mCommerce és irodai alkalmazások.

Az ERP (Enterprise Resource Planning), azaz vállalati erőforrás-tervezés rendelkezik a legnagyobb múlttal és a legnagyobb kínálattal. Az ERP-alkalmazások klasszikus területei a pénzügy, logisztika, emberierőforrás-gazdálkodás. A CRM (Customer Relationship Management), azaz ügyfélkapcsolat-menedzsment a szervezetek front office folyamatait kezeli. Általánosan alkalmazott részterületei: marketing, értékesítéstámogatás, szerviz, call center. Ez az alkalmazás-csoport az, amely a legnagyobb potenciált sejteti a közeljövő üzleti alkalmazásai területén. A b2b (Business to Business) megoldások jellemzően szervezetek különböző alkalmazásai között létrejött üzleti interface-eket jelentenek. Szerepük a modern üzleti informatikában kiemelkedő, mivel egyre nagyobb igény mutatkozik a szervezetek közötti esetleges kollaboratív üzleti kommunikációra. Az eCommerce pedig az interneten történő kereskedelmi tranzakciók megoldása, amely mind üzletileg, mind informatikailag két releváns területre osztható: sell site és buy site, azaz az online értékesítést és az online beszerzést támogató alkalmazásokra. Gyakoriságát tekintve az értékesítési funkció elterjedtebbnek mondható, de a nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy egyre több piaci szereplő ismeri fel az online beszerzés előnyeit és szinergiáit a használt ügyviteli rendszer, illetve az esetlegesen működő online értékesítési platform között. E tárgykörhöz tartoznak a marketplace és marketspace megoldások is. Az mCommerce, azaz fejlett tele/mobilkommunikációs megoldás a fentebb felsorolt alkalmazásokhoz biztosít integrált kommunikációs lehetőségeket, ezáltal fax-, e-mail-, voice-, SMS-, WAP-üzenetek válnak elérhetővé, elektronikusan archiválttá és integrálttá az egyéb üzleti alkalmazásokban. Az irodai alkalmazás vagy idegen nevén Office Administration a szervezetek által használt mindennapi applikációs eszközöket jelenti.

Az alkalmazásszolgáltatás piaca afelé törekszik, hogy mindegyik felsorolt területen igénybe lehessen venni alkalmazásokat, mivel egyértelmű tény, hogy az ASP modell által elérhető alacsonyabb fajlagos összköltség és a megrendelő szervezet számára gond nélküli üzemeltetés mindegyik felsorolt területen elérhető. A magyar ASP-piac e tekintetben vett ellátottsága jónak mondható, hiszen van már olyan szolgáltató, amely minden üzleti területen elérhetővé tesz ASP alapú alkalmazásokat.

 

NAPI Gazdaság
Ú. N.

Leave a Reply