Már élelmiszeripari cégek is pályázhatnak

By 2008, May 2Hírek

Ez évtől az élelmiszeripari kis-és középvállalkozásoknak is lehetőségük van uniós forrást lehívni vállalati informatikai megoldásokra. Az erre a célra nyújtott, összesen 3,5 milliárdnyi uniós támogatásra május 5-től június 9-ig lehet pályázni.

Ettől az évtől már élelmiszeripari vállalkozások is pályázhatnak vállalati folyamatmenedzsment eszközök fejlesztésére és beszerzésére az uniós alapokból. A KMOP (Közép-magyarországi Operatív Program) és GOP (Gazdaságfejlesztési Operatív Program) által kezelt alapokhoz azon kis- és középvállalkozások pályázhatnak, melyek mezőgazdaságból származó árbevétele nem éri el az évi 50 százalékot. A jogosultak a projekt méretétől és a cég székhelyétől függően a teljes rendszer költségének akár felét, 2-től 20 millió forintig terjedő összegeket nyerhetnek.
Azon cégeknek is van lehetőségük uniós forrásból fejleszteni, amelyek mezőgazdaságból származó bevételeik miatt a KMOP és GOP forrásokhoz nem jutnak hozzá. Ezek a vállalkozások az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból kaphatnak támogatást. Ezekre a pénzekre a mezőgazdasági termékek értéknövelésére kihirdetett pályázat részeként, május 5-től június 16-ig lehet pályázni.

Tavaly a vállalati folyamatmenedzsment támogatására jelentkezők csak nagyjából 20 százaléka felelt meg a pályázati követelményeknek, és nyert uniós forrást. A nyertesek viszonylag alacsony aránya több tanulsággal is szolgál – hívta fel a figyelmet Molnár Attila, az SAP egyik legnagyobb hazai forgalmazója, a HostLogic Kft. értékesítési igazgatója. Egyfelől az informatikai beruházáshoz − jellemzően vállalatirányítási (ERP), üzleti intelligencia (BI), vagy ügyfélrendszerek (CRM) létrehozásához − többnyire akkor érdemes uniós forrás után nézni, ha a cég egyébként is motivált a rendszer kiépítésében, és a pályázati pénz ezt megkönnyítheti. A másik fontos tanulság, ha egy vállalkozás pályázati pénz bevonásán gondolkodik, mindenképp célszerű pályázati tanácsadással foglalkozó szolgáltatóhoz fordulni. Az ilyen szolgáltatók munkatársai ugyanis rövid idő alatt nagyon pontosan fel tudják mérni, hogy az adott kiíráshoz tartozó pontrendszerben a pályázó milyen esélyekkel indul. Fontos továbbá, hogy ezt a pontszámot bizonyos keretek között – a projekt bevállalt terjedelmének függvényében – emelni, optimalizálni lehet.

Leave a Reply