Szolgáltatott információvédelem

By 2008, June 10Hírek

Informatikai szolgáltatók gyakran kezelik más cégek vagy magánszemélyek bizalmas adatait, miközben az ügyfelekben kételyek ébredhetnek azok biztonságát illetően. Ennek oka elsősorban az információhiány, hiszen az intézkedések gyakran még a bankok lehetőségeivel is vetekszenek.

Sok vállalkozás döntéshozóinak okoz fejtörést, amikor informatikai rendszereik kiszervezésérol és ezzel adataik kiszolgáltatásáról döntenek, hogy az általuk közölt információk vajon biztonságban lesznek-e. Az informatikai outsourcing, hosting biztonságát három pontból érdemes vizsgálni – véli az egyik legnagyobb hazai SAP-forgalmazó, a HostLogic Kft. szolgáltatási igazgatója. Mészáros Ákos szerint ezek a fizikai biztonság, a szolgáltatott – esetünkben vállalatirányítási – rendszer technológiai biztonsági elemei, valamint a szerződéses biztonság.

A fizikai biztonság talán mindenki számára elfogadható és megkérdőjelezhetetlen garanciája, hogy az érintett szervereket a szolgáltatók nemzetközileg minősített adatközpontokban, nagy szerverfarmokon helyezik el. Ezek a központok a legmagasabb szintű fizikai és szoftveres biztonságot nyújtják. Folyamatos fegyveres őrzés, csúcstechnológiás beléptetőrendszer, több, külön forrásból biztosított áramellátás és hálózati hozzáférés jellemzi a központokat. Ezenfelül például a HostLogic szerverei két külön szerverfarmon is jelen vannak, melyek között folyamatos és párhuzamos a mentés, tehát még az adatközpont megsemmisülése esetén sem vesznek el az adatok.

A cikk itt folytatódik

NAPI Gazdaság – Információbiztonság melléklet, 2008. június 10.

Leave a Reply