Távirati stílusban

By 2002, March 7Hírek

A HostLogic Magyarország Kft. az ASP (Application Service Provider) technológia alkalmazásával – mely lényegét tekintve üzleti alkalmazások interneten keresztüli bérlése – a kis- és középvállalatoknak nyújt szolgáltatásokat. A HostLogic szolgáltatásait a vállalati erőforrás tervezés (ERP), az ügyfélmenedzsment (CRM), az e-commerce és a Business-to-Business terén nyújtja. ERP megoldása az SAP mySAP.com szoftverére épül. A Smart Enterprise™ nevű termék, az SAP Hosting kis- és középvállatokra kifejlesztett modelljének jelentősen továbbfejlesztett változata.

A HostLogic megoldás ASP technológiára épül, azaz az integrált vállalatirányítási szoftvereket az interneten keresztül teszi hozzáférhetővé a felhasználó számára, méghozzá úgy, hogy a rendszer üzemeltetéséhez szükséges hardvereket és szoftvereket saját központjaiban működteti. A HostLogic megoldását a vállalat egyszeri kezdő beruházási ráfordítások nélkül, havonta, felhasználónkénti fix áron, tehát költségen veheti igénybe. A HostLogic a Microsoft Magyarország ASP szolgáltató partnere lesz.

ASP vállvetve

A Compaq, a Matávcom és a Microsoft együttműködési megállapodást írt alá üzleti felhasználók számára nyújtandó közös alkalmazásszolgáltatásról, azaz Application Services Provisionrol. Az informatikai piacon is markánsan megjelenő Matávcom két üzleti partnere megoldásaira támaszkodva új szerverközpontot épített fel és állított üzembe, amelyről ASP-szolgáltatásokat nyújt. Az együttmőködű cégek januárban megkezdték a piaci bevezetést, a magyar vállalatok körében is népszerő levelezű- és kommunikációs szoftvereket nyújtják majd ASP-filozófiával. A tervek szerint a későbbiekben kiterjesztik a kínálatot az irodai környezetben használt többi Microsoft-szoftverre is. A pilot rendszert a Compaq Magyarország Microsoft-technológiákkal foglalkozó csapata tervezte meg és alakította ki. A Compaq ProLiant platformon futó alkalmazás megbízható igénybevételéhez a Compaq nyújtja a rendszer- és szervizszolgálatot. A teljes rendszer egyik legkritikusabb elemét, az alkalmazásszolgáltatótól elvárt rendelkezésre állási szintet pedig a Matávcom biztosítja. Ami az ASP lényegét illeti, frappáns hasonlattal élve leginkább úgy jellemezhető, hogy átlagos esetben sokkal olcsóbb a vezetékes víz, mintha minden egyes portán külön kutat kéne fúratni. Kissé szakmaibb megközelítésben: az ASP-nek nevezett üzleti modell lényege, hogy a vevőnek nem szükséges megvennie a különböző irodai és egyéb alkalmazási szoftvereket, hanem ezeket az adott szolgáltató nyújtja a felhasználónak. Ezek a megoldások elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak nyújthatnak üzleti és technikai előnyt és előrelépést. A vásárlásnál gazdaságosabb szoftverbérleti konstrukció fölzárkózási esélyt jelenthet azoknak a cégeknek, amelyek számára az informatikai háttértámogatás saját erőből nehezen valósítható meg.

Tenyeremen hordozlak

Sokan szeretnének valamilyen kedvencet tartani, de gyakran hiányzik hozzá a hely a lakásban. Mások úgy gondolják, a legaranyosabb kedvenc sem vihető be az irodába, otthon pedig csak hétvégén vannak. A Pannon GSM új “mobil élőlénye” azonban kényelmesen elfér a tenyerünkön, a zsebben, vagy a ridikülben. Egészen pontosan egy olyan telefonban, mely legalább sms-ek küldésére és fogadására képes, illetve támogatja operátorlogó letöltését – ilyen egyebek között a Nokia szinte valamennyi jelenleg kapható készüléke, de számos más cég is gyárt ilyen telefont. Három házikedvenc közül választhatnak a PanaGochira vágyó Pannon előfizetők, s a 06 20/9000-726 (9000 PAN) számra elküldött “csibe”, ufo” vagy “télapó” tartalmú üzenet után máris a kijelzőre érkezik válasz-sms formájában a választott zsebtárs.
A PanaGotchi nemcsak barátságos, hanem módfelett követelőző házikedvenc. Így célszerű naponta többször megetetni – csokival, sütivel, banánnal vagy más egyéb finomsággal – , letisztítani, ha piszkos, gyógyítani, ha esetleg valami baja történik, s persze – épp úgy, mint egy gyermekkel vagy bármilyen háziállattal – időnként játszani. Természetesen mindezeket az “etet”, “takarít”, illetve “gyógyít” smsekkel teszi, míg a játék folyamán meg kell tippelni, milyen számra gondolt – 1 és 9 között – a kedélyjavításra vágyó lény. A jó mobilgazdi időről időre “statusz” tartalmú üzenetével érdeklődik kedvence állapotáról, nehogy túletesse, vagy halálra fárassza. Mindez wapos telefonon még könnyebben megoldható, sőt szemmel követhető.
A megúnt, gazdáját idegesítő PanaGotchi nem gyarapítja az utcán kóborló, elhagyott kutyák számát, hanem mintegy kétnapnyi agónia után elpusztul képernyőnkről az elhagyatottságtól, éhezéstől, vagy éppen – gonoszkodó, esetleg ügyetlen gazdijának helytelen smsei miatt – a túlhízlalástól. Lehet másikat rendelni. : )

A Nokia szállítja a GPRS gerinchálózatot a China Mobile-nak

A Nokia négy vidéki hálózat számára szükséges GPRS gerinchálózati infrastruktúra szállításáról írt alá megállapodást a China Mobile Communications Corporationnal. A rendszert a Nokia egyik kínai vegyes vállalata, a Beijing Nokia HangXing Telecommunications Systems telepíti, beindítását ez év elejére tervezik. Kína a Nokia második legnagyobb piacát jelenti a világon. A cég kínai befektetései meghaladják az egymilliárd dollárt. A Nokia Kínában több mint húsz képviseleti irodával, hét vegyes vállalattal, egy teljes tulajdonban lévő gyárral, valamint egy K+F-központtal rendelkezik, több mint ötezer alkalmazottnak nyújt munkát.

Ericsson-WAP Jugoszláviában

Háromszázmillió dolláros megrendelést adott az Ericssonnak a jugoszláv Mobtel mobiltelefon-társaság. A beruházás célja megduplázni a Mobtel GSM 900/1800 hálózatának előfizetői kapacitását. Bővítik a bázisállomás-hálózatot, új telefonközpontokat és számlázási kapukat telepítenek. A Mobtel döntött a WAP bevezetéséről is, amihez eszközként az Ericsson WISE-t választották.

A Motorola Magyarország elnyerte az ISO 9002 minősítést

A magyarországi Motorola bejelentette, hogy a vállalat Global Telecom Solutions Sectora (GTSS) ISO 9002 minősítést kapott. A szélessávú kommunikációs megoldásokkal foglalkozó részleg (GTSS) elsősorban a vezeték nélküli hálózatépítés fejlesztésének területén ért el kiemelkedő eredményeket az elmúlt időszakban. Folyamatos fejlődésének és minőségközpontú szemléletének elismerése a KEMA (nemzetközi minőségügyi tanúsító szervezet) által kiadott ISO 9002-es tanúsítvány, mely immáron a magyarországi Motorola szervezetet is minősíti. A GTSS-szektor működésének legfőbb célkituzései: a harmadik generációs mobilhálózatok fejlesztésében és telepítésében való innovatív tevékenység, valamint az intelligens hálózatok és a Motorola Aspira bevezetése. A szektor üzleti filozófiája, hogy a folyamatos termékfejlesztésnek és hálózati fejlesztéseknek köszönhetően termékorientált részlegből vevő- és felhasználó-központú szervezetté válva egyre közelebb kerüljön fogyasztóihoz.

Digitális világelsőségre tör a Siemens

Brazíliában a Telefonica (TELESP – Telecomunicacoes de Sao Paulo S.A.) brazil telefontársaság a Siemens Információs és Kommunikációs Hálózatok (ICN) ágazatát bízta meg az előfizetői hurkok szélessávúvá tételével. A tavaly év végén tizenötezer, idén összesen félmillió ADSL végpont kiépítéséről szóló szerződés megerősíti az ICN pozícióját a digitális előfizetői vonal építésben, mely területen a Siemens ICN világelső kíván lenni. Az előfizetői vonalakat fogadó Siemens XpressLink DSL multiplexerek – vonalsokszorozók – telepítésével a telefontársaság előfizetői áttérhetnek a szélessávú adatátvitelre. Az XpressLink digitális előfizetői vonalakat kiszolgáló hozzáférési multiplexer (DSLAM), amelyet a Siemens fejlesztett ki szélessávú IP- és ATM-szolgáltatásokhoz a meglevő telefonvonalakon keresztül.

A Toshiba és a Siemens globális hosszú távú szövetséget köt abban a reményben, hogy együtt a harmadik generációs mobil végkészülékek kutatásának és fejlesztésének az élvonalába kerülhetnek. A szövetség a Toshiba W-CDMA és a Siemens GSM technológiáinak integrálásával teremti meg élvonalbeli harmadik generációs készülékek fejlesztésének lehetőségét egy gyorsan növekvő, nagy szériákat felvevő piacon. Döntött a németországi UMTS tender egyik győztese, a T-Mobil International AG: a Nokia, a Nortel Networks és a Siemens építi harmadik generációs infrastruktúráját. A megrendelés teljes értéke több mint háromszázötvenmillió euró, mintegy kilencvenkétmilliárd forint. A Siemens már 2001 elején megkezdi az első UMTS hálózati komponensek szállítását és telepítését, ezenkívül ebben az évben széles körű teszteket hajt végre.

www.hungary.com/telecomputer

Leave a Reply