Tűz és víz között az alkalmazásszolgáltatók

By 2001, March 7Hírek

Az erőforrás-kihelyezés tulajdonságait hordozzák az ASP-k

Ellentmondásos helyzetbe kerültek az idei év elejére az alkalmazásszolgáltatók (ASP-k). Nem teljesültek azok az előrejelzések, amelyek szinte korlátlanul növekvő piacot ígértek nekik, és ez megtizedelte soraikat, ám a befektetők mégis nagy jövőt látnak ebben a fajta tevékenységben ahhoz, hogy a high-tech-ipari visszaesés közepette jelentős összegeket pumpáljanak az érintett vállalkozások egy részébe.

 

Padlóra került az ASP-k (Applications Service Provider) legnagyobb része az idei év elejére – derül ki a Business Week cikkéből -, mert bíztak az elemzői előrejelzésekben, amelyek azt jósolták, hogy e szolgáltatásfajta piacának értéke eléri a hatmilliárd dollárt 2001-re. Félezer ilyen vállalkozás alakult az Egyesült Államokban, mintegy tízmilliárd dollár kockázati tőke támogatásával. Csakhogy, mint oly sokszor, a szakértők ezúttal is tévedtek. A külső informatikai szolgáltatónak átadott vállalati információk, valamint az internetes adatcsere biztonságával kapcsolatos aggodalmak számos potenciális fogyasztót visszatartottak a szerződéskötéstől.

Ezzel egy időben az ASP-knek igen sokba került adatbázisaik kiépítése, így az a helyzet állt elő, hogy kezdtek kifogyni a pénzből, mielőtt számottevő jövedelmeik keletkeztek volna. Az International Data Corporation (IDC) úgy véli, idén mindössze 610 millió dollár összbevételre számíthatnak a piac cégei, ami a vállalatok informatikai összkiadásainak mindössze egy százaléka. Ebből csak a szolgáltatók 40 százaléka élhet meg, 60 százalékuk csődbe megy a következő két évben – állítja a Gartner Group Inc. előrejelzésében.

Mindezek nyomán azt várhatnánk, hogy a befektetők elzárták a pénzcsapot e szektor előtt. Nem így van. Az ASP-k első generációs vállalkozásainak egy része túl van a kezdeti nagy kiadásokon, így ezek az idei év végére nyereségessé válhatnak. Mellettük megjelent a vállalatok egy új csoportja, amely más üzleti modellt választott, mint elődei, ezért gyorsabb sikert ígér. E cégek, szemben az első generációsakkal, nem nagy szoftverfejlesztők termékeinek – internetes szolgáltatás formájában történő – továbbértékesítésére vállalkoznak, hanem saját programjaikat kínálják. Ezeket általában szabadon használható szoftverekkel fejlesztik, aminek köszönhetően sem a szolgáltatónak, sem az ügyfeleknek nem okoznak gondot és költséget a szoftverlicenc-szerződések.

Az elmúlt év utolsó negyedében, a high-tech-visszaesés kellős közepén egymilliárd dollár kockázati tőkét pumpáltak a befektetők ASP-kbe. A Crosspoint Venture Partners decemberben bejelentette, hogy 350 millió dollárt szándékozik költeni a kiskereskedelemtől a banki szféráig speciális területekre szakosodott új alkalmazásszolgáltatókra. Mivel véleményük szerint az ASP-modell testesíti meg a szoftverforgalmazás jövőjét, már 14 kezdő vállalkozást támogatnak.

Az erőforrás-kihelyezés és a bérlet tulajdonságait hordozó ASP-s szolgáltatás mellett három komoly érv szól. Az egyik, hogy a cégek évek óta panaszkodnak arra, mennyi fejfájást okoznak nekik informatikai rendszereik. A külső szolgáltató azt ígéri: leveszi a technikai problémákat a vállukról. A legtöbb vállalkozásnak, elsősorban a kisebbeknek, sem elegendő anyagi forrása, sem megfelelő szakemberei nincsenek az e-kereskedelemre, e-üzletre való felkészüléshez – a szakértő ASP-k e gondot is megoldhatják helyettük.

Az ASP-modell egyik legfontosabb üzenete, hogy ennek segítségével a vállalkozásoknak nincs szükségük komoly hardver- és szoftverberuházásra, illetve -bővítésekre, hanem szolgáltatási formában jutnak a legmodernebb informatikai környezethez – válaszolta a NAPI Gazdaság kérdésére Madár Zoltán, a MatávCom Informatikai Alkalmazások Üzletág igazgatója. További előny, hogy az ügyfél az alaptevékenységére tud koncentrálni az informatikai környezet támogatása és folyamatos upgrade-jei helyett, valamint hogy a korábban megszokott bevezetési idők és emberi erőforrás-ráfordítások az ASP beiktatásával töredékére csökkenthetők.

Végül a szoftverfejlesztők oldaláról a programok nem dobozos, hanem bérbeadásszerű értékesítése folyamatos bevételeket, következésképpen kiszámíthatóbb tőzsdei szereplést ígér, továbbá megkönnyíti a frissítések értékesítését (mivel azokat a távolról igénybe vehető szolgáltatáshoz kapcsolhatják).

Az ASP-kkel kötött szerződésben 98-99 százalékos rendelkezésre állási biztonságot garantál a szolgáltató az egész rendszer működésére – bovíti az előnyös tulajdonságok körét Molnár Attila, a HostLogic Kft. szakértője. A tradicionális “házon belüli” megoldások egész rendszert érintő rendelkezésre állási szintje a tapasztalatok szerint bőven alulmúlja az említett arányt. Ez egész egyszerűen azért van így, mert a kis- és középvállalatoknak – sot gyakran a nagyvállalatokat is ide sorolhatjuk – nincs megfelelő üzemeltetési tapasztalatuk, illetve kapacitásuk a megfelelő rendelkezésre állás biztosítására. Molnár szerint amennyiben egy vállalat mégis megteremti a szükséges humán- és technikai erőforrásokat, úgy ennek költsége jóval magasabb, mint az ASP-k által ajánlott üzemeltetési költség.

Az IDC szerint 2004-re 7,3 milliárd dollárra nő az így eladott programok aránya, ezért nem meglepő, hogy az ASP-k említett két generációja mellett a nagy szoftvercégek önállóan is meg akarnak jelenni ezen a piacon. Az Oracle adatbázis-óriás jövedelme felét ilyen módon akarja realizálni 2004-re.

Napi Gazdaság

S. K.

Leave a Reply