FAQ - Gyakori kérdések

Mi az ASP? Hasonlítható-e az ASP egyéb szolgáltatásokhoz? Értem az ASP definícióját. De miért van rá szükség? Mit jelent az, hogy az ASP „több, mint szoftver”? Kell-e szoftvereket telepíteni az ügyfélnél? Mivel kell rendelkeznünk, hogy igénybe vehessük? Milyen csatornán veheto igénybe az ASP? Biztonságos-e az Internetes kapcsolat? Milyen elemeket tartalmaz a Techwave Hungary ASP-szolgáltatása? Igénybe vehetok az egyes elemek külön-külön? Mennyi ideig tart az ASP „bevezetése”? Kinek éri meg az ASP-t igénybe venni? Hogyan garantálja a Techwave Hungary az adataim biztonságát? Mi az az SLA? Miben különbözik az ASP az outsourcingtól? Milyen elonyei vannak az ASP-nek? Mi van, ha már van létezo szoftver-licencem? Hol vannak a szerverek elhelyezve? Milyen szoftvereket szolgáltat a Techwave Hungary? Tudok-e nyomtatni a helyi nyomtatókra? Mi történik, ha megszakad a kapcsolat? Milyen hardver eszközöket használ a Techwave Hungary? Mi a havi díj alapja? Miért nyitnak a nagy szoftvergyártók az ASP-piac felé? Szeretném ASP-ben igénybe venni a jelenleg használt alkalmazásaimat. Lehetséges ez? Viszonteladóként ASP-licenceket szeretnék értékesíteni. Lehetséges ez? Milyen sávszélesség szükséges a szolgáltatás igénybevételéhez? Letölthetok-e a szolgáltatott szoftverek a felhasználó gépére? Milyen támogatást kapok a használat során? Mi az ASP jövoje? Honnan érheto el az ASP szolgáltatás? Speciális üzleti igényeim vannak, hogyan elégíthetok ki az ASP keretein belül? Mi a Smart Enterprise™? Melyek a Smart Enterprise™ elonyei?

Mi az ASP?

Az ASP az angol Application Service Provision rövidítése. Magyarul alkalmazás-szolgáltatást jelent. Lényege, hogy az ügyfél egy kommunikációs vonalon keresztül veheti igénybe a szolgáltatott szoftvereket havi díj ellenében.


vissza

Hasonlítható-e az ASP egyéb szolgáltatásokhoz?

Igen. Lényegét tekintve ugyanaz, mint például az áram-, víz-, telefon- vagy gázszolgáltatás. A szolgáltató minden feltételt biztosít az igénybevételhez. A szoftvert csupán használni kell, nincs szükség költséges beruházásra és üzemeltetésre.


vissza

Értem az ASP definícióját. De miért van rá szükség?

A Techwave Hungary rendszerei egyszerre több ügyfelet is képesek kiszolgálni, az ügyfélnek így nem kell túlméretezett rendszert üzemeltetni annak minden nyugével együtt.
A méretgazdaságosság elvén tehát mindkét félnek megéri az ASP-konstrukció.


vissza

Mit jelent az, hogy az ASP „több, mint szoftver”?

Az ASP-ben a többlet az: informatika. Nem csupán a szoftverek licencéhez, hanem teljes, muködo rendszerhez jut az ügyfél. A szolgáltatónál felállított számítógépeken futó, elore beállított és folyamatosan felügyelt rendszert csupán használni kell.


vissza

Kell-e szoftvereket telepíteni az ügyfélnél?

Nem. Az ASP igénybevételéhez az ügyfélnek csupán egy böngészovel kell rendelkeznie, annak felületében jelenik meg a szolgáltatott alkalmazás.


vissza

Mivel kell rendelkeznünk, hogy igénybe vehessük?

Csupán egy helyi hálózatra, és a böngészot futtatni képes munkaállomásokra van szükség.
Ezek birtokában minden nehézség nélkül használható a távolban futó üzleti alkalmazás.


vissza

Milyen csatornán veheto igénybe az ASP?

Ügyfél és szolgáltató között az igénybevétel idotartama alatt kommunikációs kapcsolatnak kell lennie. Ez megvalósulhat az Interneten keresztül (bérelt vonalas Internet, dial-up, ISDN, ADSL) vagy közvetlen, bérelt vonalas összeköttetéssel egyaránt.


vissza

Biztonságos-e az Internetes kapcsolat?

Igen. Internetes igénybevétel esetén ügyfél és szolgáltató között egy úgynevezett VPN (Virtual Private Network) kerül kialakításra, ami lényegében egy titkos "alagutat" jelent. Az ebben a csatornában zajló kommunikáció csakis az ügyfél és a Techwave Hungary között értelmezheto.


vissza

Milyen elemeket tartalmaz a Techwave Hungary ASP-szolgáltatása?

A szolgáltatásba (és annak havi díjába) a következo elemek tartoznak:
- Szoftver licencek
- Az igénybevett szoftver legális licenceinek használati joga
- Hardver
- A szolgáltatott rendszert futtató igen komplex környezet a Techwave Hungary-nél
- Adatközpont
- A hardverelemek elhelyezésének helye
- Kommunikációs kapcsolat
- A Techwave Hungary biztosítja a legmegfelelobb igénybevételi módot
- Implementáció
- A szolgáltatott rendszer az ügyfél igényeinek megfelelo testreszabása
- Üzleti tudás
- Több évtizedes tapasztalatok megosztása az ügyféllel
- Rendszerfelügyelet
- A Techwave Hungary folyamatos felügyelete és az alkalmazás támogatása
- Oktatás
- A rendszer használatának felhasználói oktatása


vissza

Igénybe vehetok az egyes elemek külön-külön?

A szoftver-licencek kivételével mindegyik elem külön-külön is igénybeveheto a Techwave Hungary szolgáltatásaként.


vissza

Mennyi ideig tart az ASP „bevezetése”?

Az ASP, lényegébol adódóan, rendkívül lerövidíti a bevezetéshez szükséges idot. Még olyan komplex rendszer esetében mint az SAP is tartható a 6-8 hetes bevezetési idoszak.


vissza

Kinek éri meg az ASP-t igénybe venni?

Mindenkinek, aki az alaptevékenységén kívül eso informatikát nehézkesen és drágán üzemelteti, aki havi költség fejében akar szoftvert kapni, aki nem ért az informatikához de üzlete muködéséhez nélkülözhetetlen a használata, aki komplex rendszert akar igénybe venni de saját erobol képtelen felépíteni, aki profikra akarja bízni az informatikáját.


vissza

Hogyan garantálja a Techwave Hungary az adataim biztonságát?

Az üzleti adatok fontosak és bizalmasak. A Techwave Hungary többszintu védelmet biztosít. Ezek többek közt az alkalmazás és hálózati szintu védelem, a hozzáférési jogok korlátozása, az adattárolók biztonságos elhelyezése, biztonsági másolatok készítése. Jogi vonatkozásban pedig SLA-nk nyújt garanciát.


vissza

Mi az az SLA?

Az SLA az angol Service Level Agreement kifejezés rövidítése. Magyarul Szolgáltatási Szint Szerzodést jelent. A szolgáltatásnak az ügyfél igényeihez jól alkalmazkodó különbözo szintjei vannak. A szolgáltatás igénybevevojével SLA-t kötünk, amely a szolgáltatás szintjét és minoségét komoly jogi kitételeket tartalmazó formában garantálja.


vissza

Miben különbözik az ASP az outsourcingtól?

Az outsourcing nem más, mint az ügyfél birtokában lévo eszközök kihelyezése. Az ASP a szolgáltató eszközeinek használatba vételét jelenti. A használt szoftverek licenc-jogai az ASP birtokában vannak, az ügyfél csupán használja azokat.


vissza

Milyen elonyei vannak az ASP-nek?

Az ASP legfontosabb elonyei:
- Csak az alaptevékenységgel kell foglalkozni
- Beruházás helyett jól tervezheto havi költség
- Pár hét alatt bevezetheto
- Igény szerint méretezheto
- Bárhonnan elérheto
- Biztonságos
- Platform-független


vissza

Mi van, ha már van létezo szoftver-licencem?

A már meglévo szoftver-licenc a szolgáltatásba „behozható”. A szolgáltatás ára a meglévo licenc árával csökken. A szolgáltatás igénybevétele után a szoftver-licenc az ügyfél birtokában marad.


vissza

Hol vannak a szerverek elhelyezve?

A szolgáltatáshoz szükséges hardverelemek, alkalmazás és adatbázis szerverek az Euroweb adatközpontjában vannak elhelyezve. Ez egy fegyveres orrel védett terület, ahol a biztonságos üzemeltetéshez minden feltétel adott, hosszabb áramkiesés esetére saját generátor áll rendelkezésre.


vissza

Milyen szoftvereket szolgáltat a Techwave Hungary?

A Techwave Hungary két legjelentosebb terméke a SmartEnterprise™ és a SmartOffice. Termékskálánkkal egy cég muködéséhez szükséges teljes informatikai skálát az irodai alkalmazásoktól az ügyviteli szoftverekig biztosítani tudjuk.


vissza

Tudok-e nyomtatni a helyi nyomtatókra?

Igen. Bár a szoftverek nem helyben futnak, csupán a megjeleníto felület áll az ügyfél rendelkezésére, a nyomtatás az ügyfél nyomtatóira történik.


vissza

Mi történik, ha megszakad a kapcsolat?

A kapcsolat helyreállása után az alkalmazás abban az állapotban várja a felhasználót amiben éppen dolgozott a kapcsolathiba elott. Az kapcsolat pillanatnyi megszunésével tehát az alkalmazás nem áll le.


vissza

Milyen hardver eszközöket használ a Techwave Hungary?

A Techwave Hungary, partnerszerzodésének megfeleloen a szolgáltatás ellátására nagy megbízhatóságú IBM eszközöket használ.


vissza

Mi a havi díj alapja?

Az ügyfél a tárgyhónapot követoen, utólag egyenlíti ki a számlát. A havi díj alapja a felhasználók száma. A felhasználók száma hónapról hónapra változhat.


vissza

Miért nyitnak a nagy szoftvergyártók az ASP-piac felé?

A szoftvergyártók számára az ASP új piaci szegmenset jelent. A méretgazdaságosság elvén lehetoségük nyílik termékeik eljuttatására olyan területekre, ahová hagyományos konstrukcióban nem jutottak volna be. Az ASP, mint felkészült és a szoftvergyártók által auditált szolgáltató, garantálja a nagybonyolultságú szoftverek professzionális üzemeltetését, növeli az ügyfél-elégedettséget.


vissza

Szeretném ASP-ben igénybe venni a jelenleg használt alkalmazásaimat. Lehetséges ez?

Nem. Az ASP-modell létezése nem jelenti automatikusan azt, hogy minden szoftver alkalmas a szolgáltatásra. Ennek technológiai és üzleti okai is vannak.
Ugyanakkor a Techwave Hungary termékeit igénybe vevo ügyfeleinknél egyedi megállapodás alapján elképzelheto egyéb szoftverek szolgáltatása is.


vissza

Viszonteladóként ASP-licenceket szeretnék értékesíteni. Lehetséges ez?

A Techwave Hungary szolgáltatása egyedi megállapodás alapján viszontértékesítheto.


vissza

Milyen sávszélesség szükséges a szolgáltatás igénybevételéhez?

A szolgáltatás megfelelo színvonalú igénybevételéhez az ügyfél és a Techwave Hungary között dedikált sávszélességre van szükség. Ez az igénybevett alkalmazástól, a felhasználók számától és gyakorlatától függ. A Techwave Hungary egzakt módszerrel rendelkezik a szükséges sávszélesség megállapítására.


vissza

Letölthetok-e a szolgáltatott szoftverek a felhasználó gépére?

Nem. A szolgáltatott szoftvereket csak az ASP-szolgáltatón keresztül lehet igénybe venni.


vissza

Milyen támogatást kapok a használat során?

Techwave Hungary a használat során a szolgáltatás részeként, az SLA megállapodásban részletezett szinten, teljes köru támogatást biztosít az ügyfél részére. Ez a rendszer- és az oktatott felhasználók esetében alkalmazás-támogatást jelent. A rendszeres mentés, vírusvédelem, verzióváltás, szükség esetén adat-visszaállítás a szolgáltatás része.


vissza

Mi az ASP jövoje?

Egybehangzó elorejelzések szerint a piaci szereplok mind nagyobb számban választják az informatika igénybevételének eme egyszeru és költséghatékony modelljét.


vissza

Honnan érheto el az ASP szolgáltatás?

Az Internetnek köszönhetoen a szolgáltatásként igénybevett irodai vagy üzleti szoftver a világ bármely pontjáról biztonságosan igénybe veheto.


vissza

Speciális üzleti igényeim vannak, hogyan elégíthetok ki az ASP keretein belül?

A speciális igények – egyedi üzleti folyamatok, beállítások – a rendszer bevezetésének fázisában valósíthatók meg. A szolgáltatott sablonhoz képest körülbelül 20 százaléknyi módosítás végezheto el a bevezetés részeként. A további igények egyedi megállapodás alapján valósíthatók meg.


vissza

Mi a Smart Enterprise™?

A Smart Enterprise™ egy SAP-alapú megoldás. 
A megoldás az SAP kulcsrakész template-jén alapul, lehetové téve a kis- és középvállalatok számára is a nagyvállalati világban már bizonyított és jól bevált SAP használatát.
A Smart Enterprise™ az SAP és a Techwave Hungary több éves fejlesztéseit, legjobb üzleti gyakorlatát tartalmazza. A Smart Enterprise™ elonye, hogy akár saját üzemeltetéssel, akár ASP konstrukcióban is igénybe veheto a Techwave Hungary szolgáltatásaként. 


vissza

Melyek a Smart Enterprise™ elonyei?

A Smart Enterprise™ a rendelkezésre álló sablon alapján igen hamar és jó hatásfokkal bevezetheto, és akár saját üzemeltetéssel, akár az ASP üzleti modelljét alkalmazva, költséghatékony módon üzemeltetheto.
A Smart Enterprise™-ban egyaránt létrehozható magyar, angol vagy német vállalat.
A Smart Enterprise™-ban rendelkezésre áll az objektumszintu termelésirányítás és a projecttervezés.


vissza