Hazai szaktudás külföldön

By 2006, September 12Hírek

Ma már nem ritkaság, hogy egy nagyvállalat valamely informatikai feladatát külső szakértőre bízza, és minél összetettebb a működtetni kívánt rendszer vagy megoldás, az ilyen jellegű outsourcing annál gyakoribb. Az viszont még nem mindennapos, hogy egy világméretű multi egy ekkora feladatra éppen egy magyar céget kérjen fel. A Carrier csoport esetében pedig éppen ez történt. A világ legnagyobb, globálisan is piacvezető légkondicionáló és hűtéstechnológiai vállalata a magyar HostLogic Kft.-t bízta meg az EMEA térségben lévő, száznál is több leányvállalatánál az SAP-bevezetések szakmai támogatásával.

Amikor az áruházi hűtőpultok és ipari légkondicionáló-rendszerek gyártójaként ismert Carrier pár évvel ezelőtt átvilágította informatikai képességeit és az üzleti elvárásokat, kiderült: ha hatékonyan akarja működtetni a cégcsoportot, a több mint negyven kereskedelmi és gyáregységben homogén vállalatirányítási rendszert kell bevezetnie. Ekkor hívta fel a menedzsment figyelmét a HostLogic Kft. arra, hogy ezt költséghatékonyan csak kifejezetten a cég számára optimalizált eljárások és sablonok, úgynevezett template-ek révén lehet lebonyolítani. Különösen igaz volt ez a megállapítás azok után, hogy a Carrier megvásárolta a Linde cégcsoport Refrigeration üzletágát is, több mint 100 cégre növelve a szükséges üzleti egységesítés terjedelmét a régióban.

Ezek után kézenfekvőnek tűnt, hogy a template-ek bevezetésének szakmai támogatásával azt a céget bízzák meg, amelyik az egészet eleve felvetette. E központ feladata a működés támogatása, a rendszerbevezetések felügyelete, fejlesztések kezdeményezése és kidolgozása. A hűtőipari template egy, kifejezetten az ezzel foglalkozó vállalatok számára kidolgozott megoldás az SAP rendszerben, amit sok tekintetben kifejezetten a Carrier csoport céges kultúrájához igazították. Ehhez nemcsak a teljes folyamat szakmai áttekintésére volt szükség, hanem az üzleti igények és kihívások mélyebb ismeretére is, melyekbe a HostLogic már korábban beleásta magát.

Bár ennek a hűtőipari template-nek a kialakítása jórészt a HostLogic munkája, ez önmagában még nem jelentette azt, hogy a bevezetést senki más nem tudná támogatni. A döntésben szerepet játszott, hogy a HostLogicnak már volt hűtőipari referenciája és számtalan nemzetközi projektet tudhat maga mögött. Ráadásul Magyarország gazdaság-földrajzilag az EMEA térség középpontjában van. Így nem volt akadálya annak, hogy a hazai szakértők tudásukkal, hűtőipari SAP bevezetésekben szerzett tapasztalataikkal segítsék a munkát. Hangsúlyozni kell, hogy magukat az effektív bevezetéseket nem a HostLogic végzi, a magyarok csak felügyelik, támogatják a munkát, és segítséget adnak a speciális munkafázisokban. Gyakorlatilag a megbízó Carrier csoport csak a magyar szaktudást „veszi bérbe”, más megközelítésben csak a felügyelet az, amit outsourcing formájában elvár, míg a végrehajtást, a template-ek effektív bevezetését másokra bízza. Ez tehát vegytiszta tudásexport, és mint ilyen, reméljük, hogy példával szolgál minden, magasan képzett szakemberekkel dolgozó hazai cég számára.

Leave a Reply