SAP Szolgáltatások

Ügyfélmegoldás Roll-out

Ügyfélmegoldás Roll-out

A sikeres vállalatok örömteli jellemzője a növekedés, amely folyamat egyben kihívásokat is jelent a teljes szervezet-, így az informatikai terület számára is.

Az SAP rendszerek teljes mértékben rendelkeznek azzal a képességgel, hogy a növekedést követni tudják, legyen szó akár új vállalatok megvásárlásáról, akár külföldi országokba való terjeszkedésről.
A vállalat üzleti szoftverének kiterjesztése, vagyis a roll-out lebonyolítása egy igen komplex feladat, hiszen eltérő vállalati kultúrák ütközése mellett kell a leghatékonyabban lebonyolítani a feladatot. Szakembereink, projekt menedzsereink jelentős tapasztalatokkal segítik a roll-outok sikerét!

Ügyfélmegoldás roll-out szolgáltatásunk az alábbi tevékenységekre nyújt megoldást:

 • Dokumentációk, SAP-ban végzett egyedi fejlesztések, riportok fordításai
 • Workshopok a bevezetni kívánt speciális alkalmazások fejlesztőivel
 • A rendszer testre szabása a magyarországi specialitások vonatkozásában
 • Program és funkcionális tesztelésben való részvétel
 • Felhasználók képzése
 • Részvétel a kommunikációban az anyacég IT osztálya, külső SAP konzultánsai és a magyar kulcsfelhasználók között
 • Jogosultságok kiosztásánál segédkezés
 • Adatmigrálás
 • Élesindulás támogatás (Help desk, hibajavítás, utánképzés, monitorozás)

Miért érdemes a Techwave Hungary roll-out szolgáltatását igénybe vennie?

Az elmúlt évek során több hazai és nemzetközi vállalatnál végeztünk sikeres roll-out tevékenységet, ennek köszönhetően széleskörű tapasztalattal rendelkezünk, amely biztosítja a roll-out-ok gyors, biztonságos és sikeres lebonyolítását. A roll-out-ot követően a kulcsfelhasználók részére folyamatos magyar nyelvű HelpDesk-et tudunk biztosítani külön szerződés alapján.

Alkalmazás upgrade

Alkalmazás upgrade

Mikor és hogyan kell illetve érdemes az SAP alkalmazási rendszert frissíteni?

Azon túlmenően, hogy a SAP 6.0 verziója forradalmian új technológiai alapokat jelent, e kérdésben esetenként a vállalat fejlődéséhez szükséges új képességek és az ehhez tartozó szoftver funkciók szükségessége, máskor pedig az SAP egyes verziókhoz megszabott támogatási határideje jelenti a döntő szót.

Tanácsainkkal nem csak a döntés meghozatalában segítjük ügyfeleinket, hanem a legcélravezetőbb módszert kiválasztva átvezetjük őket a rendszer frissítés néha nem is oly sima mezején. Ha kell, akkor egy költséghatékony, úgynevezett technikai upgradet, ha kell, összetett, de jelentős változásokat hozó funkcionális upgradet, s ha kell teljes, BPR tevékenységgel kombinált rendszer-upgradet javaslunk és valósítunk meg.

SAP alkalmazás upgrade szolgáltatásunkat 2007, az ECC 6.0 rendszer megjelenése óta 17 vállalat vette igénybe.

Az alábbi menetrend a tipikus feladatokat és időráfordításokat tartalmazza, mely  akkor tartható, ha nincs jelentős mennyiségű fejlesztési igény.

tablazatutemezes

A  A Co-op Hungary Zrt-nél rekordidő alatt lezajlott verzióváltás tapasztalatai:

Az elsődleges projektcél a rendszerupgrade végrehajtása volt, melyet két lépésben, a technikai upgradet követően végzett funkcionálás teszteléssel hajtottunk végre, foglalja össze a projektet Deé Istvánné, a cég informatikai igazgatója. Mindenhol, ahol csak lehetett, a SAP standard megoldásokat részesítettük előnyben. Az upgrade projektbe nem tartozott bele az új verzió által elérhető új lehetőségek vizsgálata, alkalmazásba vétele. Ezt külön, önálló projektekben végezzük majd, az igények szerint. A projekt során szoros együttműködésben dolgoztunk a Techwave Hungary munkatársaival, akik az előre leegyeztetett szakmai feladatokat az ütemterv szerint a önállóan elvégezték, és a tesztelések során feltárt kérdéseket, problémákat szinte on-line megválaszolták, ezzel nagymértékben segítették az előrehaladást. A tesztelésekben valamennyi végfelhasználónk részt vett, mindenki több alkalommal letesztelte a szokásos napi, heti, havi, éves munkafázisait. A projektben kiemelkedő szerep jutott a kulcsfelhasználóinknak, akik a napi munkájuk mellett, jól szervezték a tesztelés folyamatát, a tesztelési alapadatokat biztosították, a végfelhasználókat segítették, az integrációs pontokat, kontroll listákat ellenőrizték, stb. stb. A projektet mindvégig a résztvevők korrekt együttműködése jellemezte, ez eredményezte a sikerét is, azaz a tervezett határidőn belül és az átállás napjától kezdődően problémamentesen zártuk az upgrade-t.
A Co-op Hungary Zrt. munkatársainak tapasztalatait az alábbiakban foglaltuk össze.

 • Az új hardver és a verzióváltás határozottan jobb válaszidőket eredményezett.
 • DB13 tranzakcióban áttekinthetőbb a mentések nyomon követése, valamint funkcionalitásban is bővült ez a tranzakció
 • SD, MM, WM moduloknál kiemelkedő változást a felhasználók nem tapasztaltak, néhány esetben megjelenésében változtak a feljövő képernyő képek
 • AFAB menünél az ÉCS futtatás jóval rövidebb, egyszerűbb lett
 • Könyvelési dátum szerinti készletlista (MB5B), valamint a SQ01Query (riport) készítése, indítása előnyére változott
 • Az automatikus fizetésnél készült lista a korábbihoz képest több és számunkra a legfontosabb adatokat tartalmazza
 • Sokkal gyorsabb a rendszer, ha például a vevő-szállító folyószámláknál különböző paraméterekkel, szűrésekkel, információkat szeretnének megtudni
 • A verzióváltással kapcsolatban, néhány esetben a layout beállításokat újra kellett állítani.
 • A megszokott funkciók az upgradelt rendszerben is megtalálhatóak, felhasználói szemmel zökkenőmentesen ment az átállás

Az upgrade zökkenőmentes lebonyolításához, az új verziójú rendszerhez – legalább a tesztelési időszakban – külön, önnálló hardver környezet szükséges. Amennyiben a Techwave Hungary upgrade hosting szolgáltatását választja, nem szükséges új eszközök beszerzése, az igényfelmérés után már szinte azonnal megkezdődhet az upgrade folyamata.

Bízza ránk rendszerének felügyeletét és üzemeltetését az upgrade után!

Alkalmazás konszolidálás

Alkalmazás konszolidálás

Számtalan esetben tapasztaljuk, hogy a korábban bevezetett SAP rendszerek olyan fejlesztéseket, megoldásokat tartalmaznak, amelyek messze eltérnek az SAP és a nem SAP standardoktól.

Azok a rendszerek, amelyek indokolatlan és szakmailag nem megfelelően megvalósított módosításokat tartalmaznak, nehezen vagy szinte alig upgradelhetők és ezzel gátját szabják a továbbfejlesztésnek. Ez jelentős korlátokat jelent az alkalmazás jövőbeni használhatósága szempontjából, amely végső soron akár az üzletmenet sikerét is veszélyezteti.

Az alkalmazások konszolidációjával biztosítható, hogy az SAP rendszerek használata és működése visszatérjen a standardek irányába, s ezáltal sikeresen lehessen kiépíteni új funkcionalitásokat, folyamatokat a vállalat működésének támogatására.

A konszolidáció különböző szinteket érinthet, kiterjedhet a szervezeti leképezéstől a folyamatba épített, úgynevezett standard módosítások kiiktatásán át egészen a tartalomnak egy újrainstallált rendszerbe való migrációjáig.

Azok a vállalatok, amelyek kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a standard megoldásokra épülő informatikának, s kellően rugalmasak, hogy hozzáigazítsák folyamataikat a kínált lehetőségekhez, szívesen ajánljuk szolgáltatásunkat.

Természetesen a konszolidálásra szoruló kiinduló helyzet még ezen attitűd mellett is előfordulhat, hiszen a vállalat sokat változhatott a rendszer kialakítása óta. Javasoljuk alkalmazás konszolidálási szolgáltatásunk igénybevételét azoknak, akik nagyszabású rendszerfejlesztési programok elindítása előtt szeretnék megteremteni a megfelelő kiinduló állapotot.

Megoldás menedzsment

Megoldás menedzsment

Ki ne találkozott volna már olyan üzleti vezetővel, aki a korlátokat nem tűrve fogalmazza meg stratégiai vagy taktikai lépéseit, elvárva mindenkitől, hogy megtegye a támogatáshoz szükséges lépéseket?

Számos „összetákolt” megoldással találkozunk, amely nem veszi figyelembe az SAP komponensek és a korszerű informatika lehetőségeit, s akaratlanul is gátjává válik későbbi lépéseknek és fejlesztéseknek.

Az üzleti igények kielégítése érdekében az SAP rendszereken is átívelő megoldásokat tervezünk, összevetve az igényeket és a lehetőségeket. Elemzéseket végzünk a kitalált megoldási alternatívák megvalósíthatóságát illetően, mellyel biztosítjuk a döntéshozók számára az üzletmenet szempontjából legfontosabb tényezők értékelhetőségét. A megoldások tervezésén túl, azok megvalósítását is magunkra vállaljuk, s ha szükséges, a változó technológiai háttér, valamint a változó üzleti követelmények ismeretében azok folyamatos fejlesztését is megvalósítjuk!

A dinamikusan fejlődő vállalati elvárások kielégítése érdekében hozzáértő partnert keres? A Techwave Hungary biztosítja az Ön számára a legfrissebb ismeretek hadrendbe állíthatóságát egy – egy jelentősebb alkalmazási megoldás kialakításakor! Gondolkodjunk és cselekedjünk együtt! 

Ha felkeltettük érdeklődését,