SAP csúcsfelhasználó lett a magyar ABO Csoport

By 2008, February 1Casestudyhu

Az ABO Csoport – kinőve régi vállalatirányítási rendszerét – az SAP megoldásait választotta üzleti folyamatainak korszerűsítésére. A beruházás révén az ABO az SAP egyik legjelentősebb magyarországi felhasználójává vált.

A magyar alapítású, több kelet-európai országban (Ukrajna, Románia, Szlovákia és Szerbia) is jelenlévő élelmiszeripari vállalat, az ABO Csoport a közelmúltban üzleti-termelési tevékenységeinek összehangolásához, a cégcsoport vállalatainak egységéhez új, korszerű vállalatirányítási rendszer bevezetéséről döntött. A holding a HostLogic SAP All-in-One alapú élelmiszeripari megoldását választotta. Az idén januárban sikeresen elindult rendszer kiemelkedően fontos része volt a HostLogic fejlesztésén alapuló felvásárlási és kapu modul is.
Az új informatikai háttér a cégcsoport számára olyan lehetőségeket is megnyitott, melyekre a korábbi informatikai rendszer mellett gondolni sem lehetett. Az értékesítés, az ügyfelek pontos szegmentációja, a munkafolyamatok gondos adminisztrációja, ellenőrizhetősége, a minden korábbinál precízebb anyag- és raktárgazdálkodás a cég piaci működését tovább javította, amely a partnerek és ügyfelek tevékenységére is kedvező hatással lesz.
A rendszerbevezetés elsődleges célja a magas fokú standardizálás és a hatékonyság növelése volt. A cég tagvállalatainak mindegyike saját munkarendet, egyedi hagyományokat vitt a cégcsoportba. Ezen társaságok most, hogy kiépült az SAP-rendszer, egységes struktúrában dolgozhatnak együtt.
Ez jelentette egyben a teljes beruházás legnagyobb kihívását is, nevezetesen a különböző hagyományokkal rendelkező, eltérő munkafolyamatokkal, adminisztrációs lépcsőkkel dolgozó tagvállalatok egységesítése, központi rendszerhez csatlakoztatása. A bevezetési munka fontos mozzanata volt elfogadtatni a tagvállalatok dolgozóival, a későbbi mintegy 200 felhasználóval a folyamatok egységesítését. Ennek ellenére a megvalósítás során sikerült nagymértékben megőrizni a koncepcióban elképzelt holding szintű közös template megoldást.
A mintegy 180 milliós beruházással kiépülő rendszer a legteljesebb Magyarországi SAP-bevezetések közé tartozik. A hagyományosnak mondható gazdálkodási, számlázási, beszerzési megoldások mellett a rendszer anyaggazdálkodási, termelés-kontrolling, HR menedzsment feladatokat is ellát, amihez még 2008 első felében adattárház és CRM funkciók társulnak. Komplett üzleti intelligencia kiépítéséről van tehát szó, mely a cég és leányvállalatai, illetve üzletágai (takarmány, malom, gabona, állattenyésztés) számára egyben a legjobb nemzetközi agráripari, vállalatvezetési gyakorlatokat is integrálja.
A teljes bevezetés elkészültével az élelmiszeripari vállalat nemcsak az egyik legjelentősebb magyarországi SAP-felhasználó, de az egyik legkorszerűbben működő szereplő is az európai élelmiszeripari piacokon. Az ABO Csoportnál az SAP-bevezetés tehát nem csak egységes, hatékonyabb folyamatokat és átjárható adminisztrációt biztosít a teljes szervezet számára, hanem gazdaságosabbá is tette a termelést.

Leave a Reply