Új építőipari irányítási rendszer

By 2007, July 30Hírek

Kifejezetten az építőipar számára fejlesztett ki projektalapú SAP alkalmazást egy hazai informatikai cég, a HostLogic Kft. A megoldás amellett, hogy rendelkezik az SAP Business One minden funkciójával, képes az egyes projektek minden részletre kiterjedő pénzügyi és eszközelemzésére is.

Számos, már működő iparági megoldás után kifejezetten az építőipar számára dolgozott ki kiegészítő szoftvert, úgynevezett AddOn-t a HostLogic. A termék az SAP Business One nevű vállalatirányítási rendszerének bővítménye. Az újszerű eszköz megoldást jelent azokra a problémákra, melyeket egyes vállalkozások projektszemlélete, és az SAP, mint folyamatszemléletű rendszer közti ellentmondások okoztak ? nyilatkozta a fejlesztésről Fárizs Péter, a HostLogic ügyvezetője.

ERP-beszerzés 
Uniós pályázat, hitel, bérlés

A mai uniós pályázatok utófinanszírozott konstrukcióban a beruházás akár 50 százalékát is támogathatják, háromtól húszmillió forintig terjedő összegben. A finanszírozás régiós rendszerben zajlik. Budapesten és Pest Megyében a keret már augusztusban kimerül (a pályázatokat július második felében írják ki), míg más hazai régiókban egészen novemberig elérhetők a pénzek. Az ERP-bevezetésekkel foglalkozó, komolyabb cégek a pályázatírást is átvállalják.

Beruházás-könnyítő, vagy helyettesítő lehetőség, ha az ERP-t a cég nem megvásárolja, hanem szolgáltatás formájában bérli. Ekkor nincs több milliós induló kiadás, a vállalat a rendszert egy állandó havi díj fejében használhatja.

Az SAP a közelmúlttól hazánkban is elérhetővé tette SAP-Financing szolgáltatását. A hitelkonstrukció fedezet és önrész nélkül, akár hét éves futamidőre meghitelezi az ERP rendszer bevezetésének árát. A kölcsönnel finanszírozható a szoftver és a hardver, a tanácsadás, az implementáció díja, és a különböző belső költségek, pl. oktatás is.

A bővítmény elsősorban az építőiparban tevékenykedő kis- és középvállalatok számára nyújt megoldást, illetve kifejezetten projektalapon működő cégek speciális igényeit kívánja kielégíteni.

Kifejezetten építőipari követelmény például a háromszintű projektstruktúra (fő-projektek, alap projektek és projekt költség-csoportok), vagy a megbízásalapú raktárkezelés: adott munkára foglalás, felhasználás, illetve maradék kezelése, beszállítói árak, engedmények kezelése egy-egy megbízásra lebontva, projektek költség-csoportjainak tervezése, nyomon követése, és a pénzügyi visszatartások kezelése, monitorozása.

A megoldás fő előnye, hogy az elemzések többsége nem főkönyvi alapon működik, tehát már az egyes megbízások kezdeti szakaszában is (tervezési és rendelési fázistól) hatékony eszközöket nyújt a pénzügyi elemzésre, előzetes cash-flow készítésére. Az elemzéseken kívül a kiegészítő tartalmaz egy projekt-törzs adatbázist, ahol a fő- illetve standard projektek részletes adminisztrációja történik. A tervezést és monitorozást megkönnyíti az alapprojektek költségcsoportokba bontása: minden csoporthoz külön költségszint vihető fel, melyből a program a megbízás időtartama során már a megrendelési fázistól hátralékot és hasznot számol. Mindezt pluszszolgáltatásként, az SAP meglévő, folyamatszemléletű szolgáltatásaiba integráltan. Tehát amellett, hogy az egész éves munka projekt alapon folyik, lehetőség van a cég működésének egészét érintő, hagyományos SAP funkciók használatára is.

Leave a Reply