Új finanszírozási módok ERP bevezetéséhez

By 2007, July 24Hírek

Az utóbbi időben több megoldás is megjelent az ERP finanszírozásának megkönnyítésére. A korábbi években problémát jelentett a kkv-szektor szereplői számára vállalatirányítási rendszer (ERP) beszerzése, bevezetésének finanszírozása. A szükséges komponensek megvásárlása nem olcsó, a hazai kisvállalkozások pedig lemaradtak a fejlesztésben. A felzárkózásra most van itt az alkalom, a lehetőségeket Dr. Kovács Árpád Endre, a Szent István Egyetem tanszékvezetője, és Molnár Attila, a HostLogic Kft. üzletágvezetője foglalja össze.

Az ERP finanszírozás alapesete, amikor a vállalat saját bevétele, profitja terhére vásárolja meg az ERP rendszerhez szükséges hardvert, szoftvert és a bevezetéshez, működtetéshez szükséges szakértelmet. Ennek árát számtalan dolog befolyásolja, de mindenképp sokmilliós egyszeri kiadásról van szó, melyet utána az üzemeltetés folyamatos havi díja követ. Ennél ma már csak kedvezőbb megoldások vannak − mutat rá Molnár Attila, az SAP rendszerekkel foglalkozó HostLogic Kft. üzletágvezetője.

A mai uniós pályázati lehetőségek utófinanszírozott konstrukcióban a beruházás 50 százalékát is támogathatják, háromtól húszmillió forintig terjedő összegben − mondja Dr. Kovács Árpád Endre, a Szent István Egyetem Információgazdálkodási Tanszékének vezetője. Ezen projektekből lehívható összeg korlátos, ám évről-évre újra megjelenik. A finanszírozás régiós rendszerben zajlik. Budapesten és Pest Megyében ez a keret jellemzően már augusztusban kimerül (a pályázatokat július második felében írják ki), míg más hazai régiókban egészen novemberig elérhetők a pénzek. Az indulásnak vannak feltételei, de ezeket minden átlagos, jól működő vállalkozás teljesíti, illetve teljesíteni tudja. Mint az elnyerhető összegekből kiderül, ez a megoldás is elsősorban a kkv-szektor számára lehetőség. További könnyítést jelent, hogy az ERP bevezetésével foglalkozó, komolyabb cégek szinte kivétel nélkül átvállalják a pályázatírás, leadás, stb. gondjait, ha azt az ügyfél igényli.

Beruházás-könnyítő, vagy helyettesítő lehetőség, ha az ERP-re vágyó cégnek nem kell megvásárolnia az ehhez szükséges eszközöket, hanem csak szolgáltatás formájában bérli a szoftvert – hívja fel a figyelmet a beszerzés egy másik lehetőségre a HostLogic üzletágvezetője. Ekkor nincs több milliós induló kiadás, a vállalat egy néhány hetes egyeztetési, bevezetési periódust követően a szoftvert, és minden egyéb, a használathoz szükséges komponenst − beleértve a szakértelmet is − megkap egy állandó havi díj fejében.

A további rendelkezésre álló megoldás az alacsony kamatozású, kifejezetten erre kidolgozott hitel. Mivel a pénzintézetek jellemzően nem adnak kölcsönt szoftverre, hiszen nem áll mögötte semmilyen materiális fedezet, az SAP a közelmúlttól hazánkban is elérhetővé tette SAP Financing nevű megoldását – mutat rá Molnár Attila. A hitelkonstrukció fedezet és önrész nélkül, akár hét éves futamidőre meghitelezi az ERP rendszer bevezetésének árát. A kölcsön fedezi a szoftver és hardver költségét, a tanácsadás, implementáció díját, és a különböző belső költségeket (oktatás, projektbónuszok, stb.) is. A hitelnyújtást, mint bármely más esetben, bonitásvizsgálat előzi meg, és a hitel feltételei ennek eredménye alapján változnak, de általánosságban elmondható, hogy a megoldás a vállalkozások körében igen népszerűvé vált.

Leave a Reply