Vállalatirányítási rendszer – karácsonyra?

By 2006, December 19Hírek

Úgy tűnik, ha egy kis- vagy közepes vállalat egész évben jól teljesített, ERP-rendszert kap karácsonyra. A kkv-szektornak szánt vállalatirányítási rendszerek piacán az eladások 40 százaléka december hónapban realizálódik.

Már az idén elkezdődött, és minden valószínűség szerint a következő évben folytatódik a kis- és középvállalati ERP-eladások szárnyalása – nyilatkozta Zoltai Zoltán, az SAP egyik legnagyobb hazai szállítója, a HostLogic Kft. Business One (B1) divíziójának vezető tanácsadója. Ez azonban még nem magyarázza, hogy az SAP B1 rendszerek több mint egyharmada pont decemberben talál gazdára. Ennek legfőbb oka, hogy a vállalatok az év végén tudják felmérni, „mennyi pénzük maradt” beruházásra, ekkor képződik némi szabadon befektethető tőke. A másik ok, hogy az ügyfelek zöme inkább teljes évet szeretne kezelni vállalatirányítási rendszerében, és az SAP B1 rövid bevezetési ideje néhány hét tanácsadás után lehetővé teszi az éles üzemet. Ezt erősíti, hogy az SAP jelentős licenc-kedvezményekkel támogatja az év végi eladásokat, amellyel természetesen számos ügyfél szeretne élni. Mindezek után nem meglepő, hogy országosan 300 felett van a bevezetett B1 megoldások száma.

Az általánosabb piaci fellendülés oka is prózai: ma már megfelelő szervezeti működés és ezt igazoló certifikációk nélkül, valamint naprakész, az üzleti döntéseket elősegítő információk hiányában nagyon nehéz érvényesülni a fontosabb piacokon. Ezeket pedig csak egy komoly, integrált informatikai támogatás biztosítja. Erre az utóbbi években a kkv-szektor is ráébredt, ami a tapasztalható dömpingkereslet egyik mozgatóereje. A másik ok, hogy a fejlesztői oldal az utóbbi időben sorra hozza ki a kifejezetten e vállalati kör számára optimalizált, megfizethető megoldásokat, melyek a kisvállalati piacon belül is iparáganként (külön a szállítmányozó és gyártó cégeknek, stb.) szakosodtak tovább.

Leave a Reply